België moet regels aftrek ter voorkoming van dubbele belasting aanpassen

De wijze waarop België de aftrek ter voorkoming van dubbele belasting berekent is in strijd met het EU-recht. Een inwoner van België met buitenlands inkomen heeft hierdoor geen recht op dezelfde belastingvoordelen als een inwoner van België met alleen in België belaste inkomsten. Dit heeft het Europese Hof van Justitie onlangs geoordeeld in de volgende zaak.

Een inwoner van België ontvangt zowel een pensioen uit België als uit Luxemburg. De Luxemburgse pensioenuitkering is in België vrijgesteld van belastingheffing. Bij de berekening van diverse belastingvoordelen houdt België echter wel rekening met de Luxemburgse pensioenuitkering. Dit leidt ertoe dat er effectief wel voor een deel belasting wordt geheven over het Luxemburgse pensioen. De Belgische rechter heeft hierover een prejudiciële vraag gesteld aan het Europese Hof van Justitie. Het Hof heeft nu geoordeeld dat België ten onrechte rekening houdt met de vrijgestelde Luxemburgse pensioenuitkering bij het vaststellen van diverse belastingvoordelen. Hierdoor loopt de man een deel van deze belastingvoordelen mis. Volgens het Hof is er dan sprake van een maatregel die mogelijkerwijs het vrije verkeer van werknemers belemmert.

Bron: Europese Hof van Justitie 14 maart 2019.

Kennismaken?

Deze website is slechts als kennismaking bedoeld en zet u hopelijk op het spoor van Hoffmann Fiscaal Advies. Gunther Hoffmann kijkt uit naar een kennismakingsgesprek met u om te kijken wat hij voor u kan betekenen. U kunt bellen voor een afspraak of een e-mail sturen (zie contact ) zodat hij contact met u op kan nemen.